Yleistä hampusta | kannabis, lääkekannabis ja hyötyhamppu

Hamppu on monipuolinen kasvi, jota voidaan hyödyntää moneen eri käyttöön. Siitä saadaan ruokaa ja lääkkeitä, sekä voidaan valmistaa hyödykkeitä, kuten tekstiilejä, paperia ja rakennustarvikkeita.
Artikkeli päivitetty: 12/09/2019
hamppupelto

Tiesitkö, että hamppu on paljon enemmän kuin pelkkä huumausaine? Vaikka nykyisin puhutaankin lähinnä sen huumaavista vaikutuksista, on sillä lisäksi monia muita käyttökohteita. Hamppu on kasvi josta saadaan ruokaa ja lääkkeitä, sekä voidaan valmistaa erilaisia hyödykkeitä, kuten tekstiilejä, paperia ja rakennustarvikkeita.

Hamppu onkin yksi historian vanhimpia ja tärkeimpiä viljelykasveja, jota ihmisten ovat hyödyntäneen jo tuhansien vuosien ajan.

Teollisuushamppu

Hyöty- ja teollisuushampulla tarkoitetaan lajikkeita, joita viljellään teollisiin käyttötarkoituksiin. Näillä lajikkeilla ei ole lainkaan päihdyttäviä ominaisuuksia, eikä hyötyhamppua pidä sekoittaa päihteenä ja lääkkeenä käytettävään kannabikseen.

Teollisuushamppua hyödynnetään esimerkiksi tekstiili-, auto-, paperi- ja rakennusteollisuudessa, sekä elintarvike- ja kosmetiikkatuotteissa. Hampun viljelystä ja jalostamisesta on lyhyessä ajassa kasvanut miljardien arvoinen liiketoiminta-ala.

Hyötyhamppu voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan: kuituhamppulajikkeisiin ja öljyhamppulajikkeisiin.

Kuituhamppu

Hamppu on kasvi, joka tuottaa lyhyessä ajassa suuren määrän laadukasta biomassaa. Se voi muutaman kuukauden aikana kasvaa yli neljä metriseksi ja tuottaa jopa 15 tonnia kuiva-ainetta hehtaarilla. Kuituhamppua viljellään sen varsien sisältämän monikäyttöisen kuidun sekä selluloosan vuoksi.

kuituhamppu niinikuitu ja päistäre

Varret koostuvat uloimpien kerrosten niinikuidusta sekä puumaisesta sisälmyksestä eli päistäreesta.

 • Niinikuitu – tästä korkealaatuisesta kuidusta valmistetaan esimerkiksi tekstiilituotteita ja sen sisältämästä selluloosasta öljypohjaisia muoveja korvaavia biokomposiitteja.
 • Päistäre – puumainen varsien sisäosa, jota hyödynnetään esimerkiksi eläinten kuivikkeena ja rakennusteollisuudessa (esim. hamppubetoni).

kuituhampusta valmistettuja tuotteita

Yleisimpiä kuituhampusta valmistettavia tuotteita:

 • Tekstiilit – Hamppu on kestävä, ekologinen ja monimuotoinen luonnonkuitu, joka soveltuu erinomaisesti tekstiilituotantoon. Nykyisin löytyy jatkuvasti kasvava valikoima erilaisia hampusta valmistettuja tekstiilejä ja vaatteita, kuten kodintekstiilejä, farkkuja, kenkiä ja laukkuja.
 • Hamppubetoni – Varsien puumaista sisäosaa eli päistäretta käytetään hamppubetonin valmistuksessa. Se on huokoinen, hengittävä, hyvin ääntä ja lämpöä eristävä materiaali, joka tarjoaa ekologisen ja kestävän vaihtoehdon perinteisille rakennusmateriaaleille.
 • Biokomposiitti – Hamppupohjaisia biokomposiitteja on jo monin paikoin käytössä, erityisesti autoissa ja veneissä. Autonvalmistajat kuten Ford, GM, Chrysler, BMW, Mercedes ja Honda käyttävät hamppukomposiittia kojelaudoissa ja ovipaneeleissa.
 • Paperi – Hampun sisältämää selluloosaa voidaan hyödyntää paperin- ja pakkausmateriaalien valmistuksessa. Se onkin yksi vanhimpia paperin valmistuksessa käytettyjä raaka-aineita.
 • Kuivike – Hampun päistäreestä valmistetaan eläinkuivikkeita, jotka ovat ihanteellisia hevosille, kissoille, jyrsijöille ja monille muille eläimille.

Öljyhamppu

oljyhamppu-siemenia-2
Photo  / CC BY 

Lajikkeita, joita viljellään siementen vuoksi, kutsutaan öljyhampuksi. Siemeniä ja niiden sisältämää öljyä hyödynnetään esimerkiksi ruoka-aineena, kosmetiikassa ja polttoaineena.

Hampunsiemenet eivät sisällä mitään huumaavia tai kiellettyjä ainesosia, ja ne ovat täysin laillisia. Niitä löytyy nykyisin useiden ruokakauppojen ja markettien valikoimista.

Ravintorikkaat hampunsiemenet ovat kokonaisvaltainen ruoka-aine, sillä ne sisältävät kaikkia kolmea makroravintoainetta. Tyypillisesti ne sisältävät yli 30% öljyä ja noin 25% proteiinia sekä runsaasti ravintokuituja ja vitamiineja.

 • Kasviproteiinin lähde, joka sisältää kaikki yhdeksän ihmiselle välttämätöntä aminohappoa.
 • Poikkeuksellisen rikas kahden välttämättömän rasvahapon, linolihapon (omega-6) ja alfa-linoleenihapon (omega- 3) lähde. Ne ovat harvinaisessa, ihmiselle täydellisenä pidetyssä 3:1 suhteessa.
 • Runsaasti sekä veteen liukenevia että veteen liukenemattomia kuituja.
Hampunsiementen ravintoarvot (kuorellisten)

Ravintosisältö / per 100g
Energia: 2 048 kJ (489 kcal)
Proteiini: 24,8g
Rasva: 35,5g
Monityydyttymättömät rasvahapot: 29,8g
Rasvahapot tyydyttyneet: 2,5 g
Hiilihydraatti: 33g
Sokereita: 2,7g
Ravintokuituja: 27,6g

Lähde: Fineli

Hampunsiemenöljyä hyödynnetään nykyisin myös monissa kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa, kuten vartalorasvoissa, kosteusvoiteissa, huulirasvoissa, shampoissa ja saippuoissa. Se on luonnollinen ja ympäristöystävällinen ihonhoitotuote, jolla on monia iholle suotuisia ominaisuuksia.

Sen on loistava välttämättömien rasvahappojen lähde, ja sisältää runsaasti iholle tärkeitä vitamiineja, kuten E-, B1-, B2-, B6-, ja D-vitamiineja.

Lisäksi hampunsiemenöljyä voidaan käyttää myös biodieselin raaka-aineena. Biodiesel on uusiutuvista luonnon raaka-aineista jalostettu dieselöljyä vastaava polttoaine. Öljyhampusta saadaan biodieseliä ~784 litraa hehtaarilta.

Lisää tietoa teollisuushampun käytöstä löydät alla olevasta artikkelista

Kannabis

Hamppulajikkeita, joilla on psykoaktiivisia vaikutuksia, kutsutaan kannabikseksi. Näitä lajikkeita käytetään niiden huumavien sekä lääkinnällisten vaikutusten vuoksi. Kannabis on maailman yleisimmin käytetty laiton huumausaine.

Suurimmassa osassa maita kannabis on luokiteltu huumausaineeksi ja sen käyttö sekä hallussapito on kielletty. Suomessa yli 0.2% THC-pitoisuuden omaavien hamppulajikkeiden kasvatus, kannabiksen hallussapito, maahantuonti, myynti, levitys ja käyttö on laissa kiellettyä.

erialisia kannabistuotteita
Kukinnon ja lehtien tahmeasta pihkasta voidaan valmistaa monia erilaisia tuotteita kuten hasista, öljyjä, leivoksia ja juomia.

Kannabiksen vaikutukset johtuvat hampun sisältämistä aktiivisista yhdisteistä

Hamppu on kemialliselta koostumukseltaan kompleksi kasvi, jossa esiintyy yli 400 erilaista yhdistettä. Näistä osalla on fysiologisia ja psykoaktiivisia ominaisuuksia. Ne vaikuttavat kehomme endokannabinoidijärjestelmän sekä aivojen välittäjäaineiden toimintaan.

Näistä tärkeimpiä ovat fytokannabinoidit ja terpeenit.

Fytokannabinoidit ovat hampussa esiintyviä uniikkeja yhdisteitä, joilla on sekä huumaavia että lääkinnällisiä vaikutuksia. Hamppukasvista on tunnistettu yli 60 kannabinoideksi luokiteltua yhdistettä.

Kaksi yleisintä fytokannabinoidia ovat THC ja CBD.

Tetrahydrokannabinoli eli THC on pääasiallinen syy kannabiksen huumaaviin vaikutuksiin. Sillä tiedetään myös olevan esimerkiksi tulehdusta, kipua ja pahoinvointia lieventäviä sekä ruokahalua lisääviä ominaisuuksia.

Toinen yleinen hampussa esiintyvä kannabinoidi on kannabidioli eli CBD, joka on viime vuosina ollut suuren kiinnostuksen kohteena. CBD:llä ei ole lainkaan päihdyttäviä ominaisuuksia, vaan se itse asiassa lieventää THC:n aiheuttamaa päihtymystilaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tekemän selvityksen mukaan CBD on turvallinen ja hyvin siedetty aine, jonka monista lääkinnällisistä vaikutuksista on alustavaa näyttöä.

Sillä tiedetään olevan kipua- ja tulehdusta lievittäviä, hermostoa suojaavia eli neuroprotektiivisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Tähän mennessä vahvin näyttö on kuitenkin saatu yhdisteen kyvystä vähentää voimakkaita epilepsiakohtauksia.

Lisää tietoa CBD:n hyödyistä ja käytöstä löydät alla olevasta artikkelista

Toinen tärkeä, mutta usein vähemmälle huomiolle jäävä ryhmä on terpeenit.

Terpeenit ovat kasveissa ja hedelmissä esiintyviä molekyylejä, jotka tuovat kasveille niiden ominaiset aromit ja tuoksut. Vaikutuksista puhuttaessa myös terpeeneillä on hyvin oleellinen merkitys. Niillä on esimerkiksi monia tunnettuja lääkinnällisiä ominaisuuksia.

hampun terpeeneitä ja niiden ominaisuuksia

Kannabinoidit ja terpeenit vaikuttavat aivojen välittäjäaineiden sekä kehomme endokannabinoidijärjestelmän toimintaan. Endokannabinoidijärjestelmä on monivaikutteinen välittäjäainejärjestelmä, joka on syy siihen, miksi koemme vaikutuksia kannabista käytettäessä.

Se on tärkeässä roolissa monissa kehomme fysiologisissa toiminnoissa. Sillä on moninaisia vaikutuksia kipuun, syömiseen, energia-aineenvaihduntaan, tunnetiloihin, muistojenmodulointiin ja uni-valverytmiin.

Kannabiksen vaikutuksia

Kannabiksen vaikutukset ovat hyvin yksilölliset ja monen eri tekijän summa. Käyttötavalla, annoskoolla, käytetyllä lajikkeella, ympäristöllä, käytön aikaisella mielialalla ja aikaisemmilla kokemuksilla on suuri merkitys siihen miten käyttäjä kokee sen vaikuttavan.

Kannabiksen pääasiallinen vaikutus on sedatiivinen eli keskushermoston toiminnan vaimentuminen. Siihen liittyy usein rentoutuminen, rauhallisuus ja mielihyvän tunne. Muita yleisimpiä lyhytaikaisia eli akuutteja vaikutuksia ovat esimerkiksi:

Positiivisia, toivottuja

 • euforia
 • kivun lievitys
 • lisääntynyt ruokahalu
 • ajatuksenjuoksun vilkastuminen
 • aistien herkistyminen

Negatiivisia, ei toivottuja

 • vainoharhaisuus
 • ahdistus
 • ajantajun hämärtyminen
 • lähimuistin heikentyminen

Vaikutukset ovat kuitenkin hyvin yksilölliset ja vaihtelevat paljon eri käyttäjien välillä. Osa ihmisistä saattaa kokea kannabiksen vaikutukset epämiellyttävinä, varsinkin liian suurten annosten nauttimisen jälkeen.

Vaikutusten kesto ja voimakkuus riippuu käytetyn tuotteen vahvuudesta, nautintatavasta, annoskoosta ja käyttäjän toleranssista.

kannabiksen-vaikutusten-kesto-ja-voimakkuus
Suuntaa antava käyrä, havainnekuva kannabiksen vaikutusten kestosta ja voimakkuudesta eri käyttötapojen välillä

Poltettuna tai höyrystettynä vaikutukset kestävät noin 1-4 tuntia, vatsan kautta nautittuna yleensä pidempään, noin 4-12 tuntia.

Kannabista käytetään ylivoimaisesti yleisimmin polttamalla, mutta sitä voidaan käyttää monella muullakin tavalla.

Kannabista voidaan käyttää monella tavalla, kuten:

Huumaavien vaikutusten lisäksi kannabiksella ja sen vaikuttavilla yhdisteillä tiedetään olevan myös monia lääkinnällisiä hyötyjä. Käytöllä tiedetään olevan myös mahdollisia haittoja ja riskejä.

Vaikka kannabista ajoittain yritetäänkin markkinoida täysin haitattomana päihteenä, se ei sitä kuitenkaan ole. Kuten millä tahansa päihdyttävällä aineella, myös kannabiksella ja sen käytöllä on mahdollisia terveydellisiä haittoja ja riskejä.

Alla on listattuna niitä riskejä, joiden osalta Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian raportin mukaan on vahvaa tieteellistä näyttöä.

 • Hengityselimiin liittyvät riskit – Säännöllinen kannabiksen polttaminen vaikuttaa negatiivisesti hengityselimiin ja voi aiheuttaa yskää, hengityksen vinkumista, liman eritystä, sekä saattaa aiheuttaa säännöllisempiä kroonisia keuhkoputkentulehdusjaksoja.
 • Kannabiksen käyttö raskausaikana – Kannabiksen käytön raskausaikana on tilastollisesti todettu olevan yhteydessä jälkeläisten matalampaan syntymäpainoon. On olemassa merkittäviä todisteita äidin kannabiksen käytön ja jälkeläisten alhaisemman syntymäpainon tilastollisen yhteyden välillä.
 • Liikenneonnettomuudet – On olemassa merkittäviä todisteita kannabiksen käytön ja lisääntyneiden liikenneonnettomuuksien välisestä tilastollisesta yhteydestä. Ajaminen kannabiksen vaikutuksen alaisena lisää riskiä joutua liikenneonnettomuuksiin.
 • Skitsofrenia ja muut psykoosit – Kannabiksen käyttö todennäköisesti lisää riskiä skitsofrenian ja muiden psykoosien kehittymiseen sellaisilla henkilöillä, jotka ovat valmiiksi riskiryhmää. Mitä runsaampaa käyttö on, sitä suurempi riski on erityisesti sellaisilla henkilöillä, jotka ovat valmiiksi riskiryhmää.

Vaikka kannabiksen haittoja on tutkittu paljon, on vielä monia epäselviä asioita. Lisätutkimuksille on tarvetta, jotta pystyttäisiin muodostamaan parempi kokonaiskuva haitoista ja ymmärtämään mahdolliset riskit paremmin.

Lääkekannabis

Kannabinoidien haitoista ja hyödyistä on tehty kymmeniätuhansia lääketieteellisiä tutkimuksia. Nykyisten tutkimustietojen mukaan kannabis on arvokas lääke erityisesti kivunlievitykseen, pahoinvointiin ja lihasspastisuuteen.

Kansainvälisissä tiedelehdissä on viime vuosina julkaistu lukuisia artikkeleita kannabiksen soveltuvuudesta erilaisten sairauksien ja vammojen hoitoon.

Mihin vaivoihin lääkekannabiksesta tiedetään olevan apua?

Vuonna 2017 valmistunut Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian julkaisema laaja raportti kannabiksen lääkinnällisistä hyödyistä on tämän hetken kattavin lähde. Tämä on loistava yhteenveto siitä, mitä kannabiksen hyödyistä ja haitoista tällä hetkellä tiedetään.

Alla on listattuna vaivoja, joiden hoidossa kannabiksen ja kannabinoidien hyödyistä Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian tekemän laajan raportin mukaan on vahvaa tieteellistä näyttöä.

Epidiolex (CBD) epilepsian hoidossa

CBD:n lääkekäyttöön keskittyvä tutkimus on lisääntynyt runsaasti ja sen useista lääkinnällisistä vaikutuksista on alustavaa näyttöä. Toistaiseksi vahvin näyttö on kuitenkin saatu yhdisteen kyvystä vähentää voimakkaita epilepsiakohtauksia.

CBD-valmiste Epidiolex on ensimmäinen Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n hyväksymä kasvista eroteltu lääkekannabisvalmiste. Sitä käytetään kahden harvinaisen ja rajun lapsuusajan epilepsian, Lennox-Gastautin ja Dravetin oireyhtymien hoidossa.

Nämä lapsuudessa puhkeavat epilepsiatyypit ovat vaikeasti hoidettavissa perinteisillä lääkkeillä.

Mihin muuhun lääkekannabiksesta voi olla apua?

Edellä mainittujen lisäksi kannabiksesta on mahdollisesti hyötyä myös monen muun vaivan ja sairauden hoidossa. Tämän hetkisten tutkimustietojen valossa kannabis vaikuttaa lupaavalta lääkkeeltä esimerkiksi seuraavien vaivojen hoidossa:

 • HIV/AIDS potilaiden ruokahaluttomuuden ja painon tippumisen hoito
 • Fibromyalgia
 • Touretten syndrooma
 • Traumaattinen aivovaurio
 • Traumanjälkeinen stressihäiriö
 • Ahdistus
 • Unihäiriöt

Kokemuspohjaista tietoa ei voida myöskään unohtaa. Vaikka tutkimustietoa ei ole monin paikoin vielä riittävästi, on ihmisillä kuitenkin kokemuspohjaista eli anekdootista tietoa kannabiksen lääkinnällisestä käytöstä paljon.

Lääkekannabis on muutamissa paikoissa, kuten Israelissa, Kanadassa ja useissa Yhdysvaltain osavaltioissa ollut laillista jo useiden vuosien ajan. Niin potilaiden kuin lääkäreiden positiivisista kokemuksista on paljon tietoa saatavilla.

Tutkimusten mukaan viisi yleisintä syytä kannabiksen lääkinnälliselle käytölle ovat selkäkipu, unihäiriöt, masennus, onnettomuuden jälkeiset kivut ja MS-tauti.

Lääkekannabiksen tutkimisen liittyvät haasteet

Tällä hetkellä kannabiksen tutkimisen kohdalla suurin haaste on sen laittomuus ja luokittelu kansainvälisissä sopimuksissa. Ne ovat monissa maissa tehneet erityisesti kliinisten tutkimusten tekemisen lähes mahdottomaksi.

Yhdysvalloissa kannabis on edelleen määritelty luokan 1 huumausaineeksi, eli korkean väärinkäyttöpotentiaalin omaavaksi aineeksi, jolla ei ole mitään hyväksyttyä lääkinnällistä käyttöä.

Kannabis kuuluu siis samaan luokitukseen esimerkiksi heroiinin kanssa. Toisaalta esimerkiksi kokaiini ja metamfetamiini on luokiteltu alemman, vähemmän haitallisiksi luokan 2 aineiksi.

huumausaineluokitus-csa-usa
The Controlled Substances Act (CSA)

Luokittelua perustellaan sillä, ettei kannabiksen lääkinnällisistä hyödyistä ole tehty tarpeeksi laajoja kliinisiä tutkimuksia, mutta samaan aikaan tutkimusten teko on tehty erittäin vaikeaksi luokittelusta johtuen.

Myös YK:n huumausaineyleissopimuksessa kannabis on luokiteltu niin, ettei sillä ole lainkaan lääkinnällistä hyötyä.

Huumausaineyleissopimus jakaa aineet neljään luokkaan lääkinnällisen käytön ja päihdekäytön mukaan. Kannabis on luokiteltu tiukimmin kontrolloituihin luokkiin I ja IV. Näiden luokitusten aineiden katsotaan olevan vaarallisimpia ja niitä joilla on vähiten lääketieteellistä käyttöä. Tätä kantaa, jonka mukaan kannabiksella ei ole lääkinnällistä merkitystä, ollaan kuitenkin viimein arvioimassa uudelleen.

Useita esityksiä luokitteluiden muuttamiseksi on tehty tieteellisen ymmärryksen lisääntyessä kannabinoidijärjestelmästä sekä kannabinoidien farmakologisesta potentiaalista. Tällä hetkellä yli 60 merkittävää terveysorganisaatiota kannattaa lääkekannabiksen välitöntä myöntämistä potilaille lääkärin valvonnassa, ja tukevat laaja-alaisten tutkimusten helpottamista.

Lääkekannabis Suomessa

Suomessa lääkekannabis on laillista, mutta sen määrääminen on edelleen harvinaista. Suomessa laillisesti lääkekannabista käyttäviä henkilöitä on alle 300. Vuosina 2010 – 2015 lääkekannabiksen käyttö viisinkertaistui, mutta on yhä vähäistä johtuen lähinnä sen vaikeasta saatavuudesta.

Kannabisvalmisteiden lääkinnällinen käyttö on mahdollista erityislupamenettelyllä hoitavan lääkärin tekemän arvion perusteella, ja todella harva suomalainen lääkäri on valmis kirjoittamaan kannabisreseptiä potilailleen.

Kannabiksen lääkinnälliselle käytölle merkittävän kynnyksen vaikean saatavuuden lisäksi asettaa sen erittäin korkea hinta. Kuukausittaiset kulut  saattavat nousta jopa tuhansiin euroihin. Kannabislääkkeet eivät ole Kela-korvattavia.

Nabiksimoli (Sativex) on toistaiseksi ainoa myyntiluvallinen kannabisvalmiste Suomessa.

Lisää tietoa kannabiksen käytöstä löydät alla olevasta artikkelista

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp

Lisää artikkeleita

Kategoriat

Samankaltaisia artikkeleita