Hampusta puhuttaessa monelle tulee ensimmäisenä mieleen päihteet. Tämä on harmi, sillä todellisuudessa hamppu on paljon enemmän kuin pelkkä huumausaine.
Harva kuitenkaan tietää, kuinka monikäyttöinen kasvi se oikeasti on. Hampun teolliset käyttömahdollisuudet sekä laaja-alaiset lääkinnälliset ominaisuudet ansaitsisivat nykyistä enemmän huomiota. Tässä artikkelissa tutustumme hamppuun ja kaikkiin edellä mainittuihin käyttökohteisiin.
Mitä on hamppu?
Hamppu (Cannabis sativa) on hamppukasvien heimoon kuuluva monipuolinen viljelykasvi, jota on jo tuhansien vuosien ajan käytetty kuitujen, öljyn, ravinnon ja lääkkeiden lähteenä.
Se on nopeakasvuinen ja vahva kasvi, joka tuottaa lyhyessä ajassa suuren määrän laadukasta biomassaa. Hamppu voi muutamassa kuukaudessa kasvaa yli neljä metriseksi ja tuottaa jopa 15 tonnia kuiva-ainetta hehtaarilla.
Kasvin jokainen osa pystytään hyödyntämään.
- Siemenistä saadaan öljyä ja ravintoa
- Varsista saadaan laadukasta selluloosaa ja kuituja
- Kukinnot sisältävät lukuisia yhdisteitä, joilla on lääkinnällisiä ja huumaavia ominaisuuksia
Hamppu voidaan kasvin kemiallisen koostumuksen ja käyttötarkoitusten perusteella jakaa teollisuushamppuun ja kannabikseen.
Teollisuushamppu
Teollisuushampulla (kutsutaan myös hyötyhampuksi) tarkoitetaan lajikkeita, joita viljellään teollisiin käyttötarkoituksiin. Näillä ei ole lainkaan päihdyttäviä ominaisuuksia, eikä hyötyhamppua pidä sekoittaa päihteenä ja lääkkeenä käytettävään kannabikseen.
Euroopan unionin hyväksymien, alle 0.2% THC-pitoisuuden omaavien hamppu lajien viljeleminen teollisiin tarkoituksiin on Suomessa sallittua.
Hamppua hyödynnetään tuotantoteollisuudessa, esimerkiksi tekstiili-, auto-, paperi- ja rakennusteollisuudessa, sekä elintarvike- ja kosmetiikkatuotteissa jatkuvasti kasvavassa määrin.
Uusiutuvien ja kierrätettävien kuitutuotteiden maailmanlaajuisen kysynnän myötä hampun viljelystä ja jalostamisesta on lyhyessä ajassa kasvanut miljardien arvoinen liiketoiminta-ala.
Teollisuushamppu voidaan jakaa öljy -ja kuituhamppulajeihin.
Kuituhamppu
Kuituhampuksi kutsutaan lajikkeita, joita viljellään varsien sisältämän kuidun sekä selluloosan vuoksi. Näillä varsien sisältämillä raaka-aineilla on monia käyttökohteita.
Yleisimpiä kuituhampusta valmistettavia tuotteita ovat muun muassa:
- Tekstiilit – Hamppu on kestävä, ekologinen ja monimuotoinen luonnonkuitu, joka soveltuu erinomaisesti tekstiilituotantoon. Nykyisin löytyy mm. hampusta valmistettuja kodintekstiilejä, farkkuja, kenkiä ja laukkuja.
- Hamppubetoni – Varsien puumaista sisäosaa, päistäretta käytetään hamppubetonin valmistuksessa. Se huokoinen, hengittävä, hyvin ääntä ja lämpöä eristävä materiaali, joka tarjoaa ekologisen ja kestävän vaihtoehdon perinteisille rakennusmateriaaleille.
- Biokomposiitti – Hamppu pohjaisia biokomposiitteja käytetään erityisesti autoissa ja veneissä. Autonvalmistajat kuten Ford, GM, Chrysler, BMW, Mercedes ja Honda käyttävät hamppukomposiittia kojelaudoissa ja ovipaneeleissa.
- Paperi – Varsien sisältämää selluloosaa voidaan hyödyntää paperin- ja pakkausmateriaalien valmistuksessa. Hamppu onkin yksi vanhimpia paperin valmistuksessa käytettyjä raaka-aineita.
- Kuivike – Hampun päistäreestä valmistetaan kuivikkeita hevosille, kissoille, jyrsijöille ja monille muille eläimille.
Öljyhamppu
Öljyhampuksi kutsutaan lajikkeita, joita viljellään siementen takia. Hampun siemeniä ja niiden sisältämää öljyä hyödynnetään mm. ruoka-aineena, kosmetiikassa ja polttoaineena.
- Ravinto – Ravintorikkaat hampunsiemenet ovat kokonaisvaltainen ruoka-aine. Ne ovat erinomainen kasviproteiinin, hyvien rasvojen ja ravintokuitujen lähde.
- Kosmetiikka – Hampunsiementen öljyä käytetään kosmetiikkatuotteissa, kuten vartalorasvoissa, kosteusvoiteissa, huulirasvoissa, shampoissa ja saippuoissa.
- Biodiesel – Hampunsiemenöljyä voidaan hyödyntää myös biodieselin raaka-aineena. Öljyhampusta saadaan valmistettua biodieseliä ~784 litraa hehtaarilta.
Lisää tietoa teollisuushampusta löydät alla olevasta artikkelista
[elementor-template id=”3446″]Kannabis
Kannabikseksi kutsutaan päihteenä ja lääkkeenä käytettäviä hamppulajikkeita. Suomessa kaikki yli 0.2% THC-pitoisuuden omaavat hamppukasvit luokitellaan kannabikseksi. Hampun viljeleminen huumausainekäyttöön sekä kannabiksen hallussapito, maahantuonti, myynti ja levitys on kiellettyä.
Kannabiksella on sekä huumaavia että lääkinnällisiä ominaisuuksia. Sen pääasiallinen vaikutus on sedatiivinen eli keskushermoston toiminnan vaimentuminen, johon liittyy usein rentoutuminen, rauhallisuus ja mielihyvän tunne.
Yleisimpiä lyhytaikaisia psykologisia vaikutuksia ovat esimerkiksi:
- euforia
- lisääntynyt ruokahalu
- ajatuksenjuoksun vilkastuminen
- aistien herkistyminen
- vainoharhaisuus
- ahdistus
- ajantajun hämärtyminen
- lähimuistin heikentyminen
Yleisimpiin fyysisiin vaikutuksiin kuuluvat mm:
- lihasten rentoutuminen
- kivun lievittyminen
- suun kuivuminen
- sykkeen nousu
- silmien punoitus
- kylmien tai kuumien käsien/jalkojen tunne
Vaikutukset ovat kuitenkin hyvin yksilölliset. Käyttötavalla, annoskoolla, käytetyllä lajikkeella, ympäristöllä, käytön aikaisella mielialalla ja aikaisemmilla kokemuksilla on suuri merkitys siihen miten käyttäjä kokee vaikutukset.
Kannabiksen vaikutukset johtuvat hampun sisältämistä aktiivisista yhdisteistä. Hampussa esiintyy yli 400 erilaista yhdistettä, joista tärkeimpiä ovat fytokannabinoidit ja terpeenit.
Hamppukasvista on tunnistettu yli 100 fytokannabinoidia, joista tunnetuimpia ovat THC ja CBD
- THC eli tetrahydrokannabinoli on pääasiallinen syy kannabiksen huumaaviin vaikutuksiin. Sillä tiedetään olevan myös tulehdusta, kipua ja pahoinvointia lieventäviä sekä ruokahalua lisääviä ominaisuuksia.
- CBD eli kannabidioli on yhdiste, jolla tiedetään olevan mm. kipua- ja tulehdusta lievittäviä, hermostoa suojaavia eli neuroprotektiivisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Tähän mennessä vahvin näyttö on saatu yhdisteen kyvystä vähentää voimakkaita epilepsiakohtauksia.
Vaikutusten kannalta toinen tärkeä ryhmä on terpeenit eli yhdisteet, jotka tuovat kasveille niiden ominaiset aromit ja tuoksut. Terpeeneillä on monia tunnettuja lääkinnällisiä ominaisuuksia.
Kannabis on Suomessa yleisimmin käytetty laiton huumausaine. Vuoden 2018 päihdetutkimuksen mukaan noin joka neljäs suomalainen on kokeillut kannabista.
Lääkekannabis
Kannabiksen yhdisteillä tiedetään olevan myös lukuisia lääkinnällisiä ominaisuuksia. Näistä on tehty kymmeniä tuhansia tutkimuksia ja kansainvälisissä tiedelehdissä on viime vuosina julkaistu lukuisia artikkeleita kannabiksen soveltuvuudesta erilaisten sairauksien hoitoon.
Vuonna 2017 valmistunut Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian julkaisema laaja raportti on tämän hetken kattavin lähde. Tämän raportin mukaan kannabiksen ja kannabinoidien hyödyistä on vahvaa näyttöä seuraavien vaivojen hoidossa.
- Krooniset kivut – Ylivoimaisesti yleisin syy lääkekannabiksen käytölle on kipujen hoitaminen. Monet kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet kannabiksen olevan tehokas kipulääke ja kannabinoidien hyödyistä kroonisten kipujen hoidossa on tutkimusten mukaan vahvaa näyttöä.
- MS-taudin aiheuttaman spastisuuden eli lihasjäykkyyden hoidossa – Kannabiksen tiedetään auttavan moniin MS-taudin oireisiin. Se on tehokas kivunlievittäjä ja lisäksi sen tiedetään helpottavan spastisuuteen.
- Kemoterapiaan liittyvän pahoinvoinnin hoidossa – On selvää näyttöä siitä, että suun kautta annettavat kannabinoidit ovat tehokkaita antiemeetteja. Yhdysvalloissa synteettisten kannabinoidivalmisteiden käyttö solunsalpaajien aiheuttaman pahoinvoinnin hoidossa on hyväksytty jo vuodesta 1985 lähtien.
Lisäksi vahvaa näyttöä on kannabidiolin hyödyistä voimakkaiden epilepsiakohtausten hoidossa. Sekä Euroopan komissio että Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA ovat hyväksyneet CBD:n käytön kahden vakavan lapsuusajan epilepsian Lennox-Gastautin ja Dravetin oireyhtymien hoidossa.
Näiden lisäksi tämän hetkisten tutkimustietojen valossa kannabis vaikuttaa lupaavalta lääkkeeltä mm. seuraavien vaivojen hoidossa:
- HIV/AIDS potilaiden ruokahaluttomuuden ja painon tippumisen hoito
- Fibromyalgia
- Touretten syndrooma
- Traumaattinen aivovaurio
- Traumanjälkeinen stressihäiriö
- Ahdistus
- Unihäiriöt
Jotta kannabiksen lääkinnälliset ominaisuudet (ja mahdolliset riskit) voitaisiin hahmottaa paremmin, olisi laajoille kliinisille tutkimuksille tarvetta. Kannabiksen laittomuus ja luokittelu kansainvälisissä sopimuksissa on kuitenkin monissa maissa tehnyt tutkimusten tekemisen lähes mahdottomaksi.
Useita esityksiä luokitteluiden muuttamiseksi on tehty tieteellisen ymmärryksen lisääntyessä. Tällä hetkellä yli 60 merkittävää terveysorganisaatiota kannattaa lääkekannabiksen välitöntä myöntämistä potilaille lääkärin valvonnassa ja tukevat laaja-alaisten tutkimusten helpottamista.
Suomessa kannabisvalmisteiden lääkinnällinen käyttö on mahdollista erityislupamenettelyllä hoitavan lääkärin tekemän arvion perusteella. Harva suomalainen lääkäri on kuitenkaan valmis kirjoittamaan potilailleen näihin reseptiä.
Vaikka Euroopan parlamentti on ottanut myönteisen kannan lääkekannabiksen puolesta, on Suomen linja toinen ja viranomaiset ovat viime aikoina vain tiukentaneet suhtautumistaan kannabisvalmisteisiin lääkkeenä.
Lääkekannabista kirjoittavien lääkäreiden määrä on kutistunut olemattomiin sen jälkeen, kun Kela lähetti vuonna 2018 reseptejä antaneilla lääkäreille kirjeen, jossa se ilmoitti, ettei kannabis ole sovelias minkään kiputilan hoitoon ja uhkasi Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran puuttuvan asiaan.
Lisää tietoa kannabiksesta löydät alla olevasta artikkelista
[elementor-template id=”3450″]Yhteenveto
Hamppu on historian tärkeimpiä viljelykasveja, jota ihmiset ovat hyödyntäneen jo tuhansien vuosien ajan.
Sillä on pitkä historia ihmisten kanssa paitsi lääkkeenä ja päihteenä, myös monipuolisena hyötykasvina. Monet hyödyt ovat valitettavasti jääneet negatiivisten puolien varjoon.
Yhä useammat alkavat kuitenkin olla tietoisia hampun tarjoamista mahdollisuuksista ja tämän myötä hampputuotteet ovat hiljalleen palanneet vaate- ja ruokakauppoihin.
Tässä kasvissa on valtavasti potentiaalia ja toivottavasti näemme vielä tulevaisuuden, jossa hamppua hyödynnetään tehokkaasti.
Me seuraamme tilannetta jatkuvasti. Jos haluat pysyä mukana sivuston tapahtumissa ja saada tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi, niin tilaa alta uutiskirjeemme.