Vaporisaattori-opas

Vaporisaattoreiden käyttö on nykyisin entistä suositumpaa. Mitä ovat vaporisaattorit, kuinka niitä käytetään ja mitä hyötyä niistä on?
Artikkeli päivitetty: 11/09/2019

Mikä on vaporisaattori?

Vaporisaattorit ovat laitteita, joiden tehtävänä on yrttien tai muun materiaalin höyrystäminen. Niiden avulla kannabista voidaan käyttää sisäänhengittämällä, jolloin vaikuttavat yhdisteet imeytyvät verenkiertoon keuhkojen kautta, samalla tavoin kuin polttamalla.

Kannabista käytettäessä halutaan höyrystää vaikuttavia yhdisteitä; kannabinoideja, terpeenejä ja flavonoideja, joiden kiehumispiste on 130 – 220°C asteen välillä.

vaporisaattorit-kannabinoidit-terpeenit-lampotila

Käyttäjien tietoisuus vaporisoinnin eduista ja sitä myötä myös niiden käyttö on viime vuosien aikana lisääntynyt paljon. Höyrystämisellä onkin muutamia merkittäviä etuja verrattuna perinteiseen polttamiseen.

On useita syitä, joiden vuoksi jopa satunnaisten käyttäjien kannattaisi harkita höyrystämistä polttamisen sijasta.

Vähemmän haitallisia yhdisteitä

Höyrystämisen kenties merkittävin etu on sen terveellisyys verrattuna polttamiseen.

Palamisreaktiossa syntyvän savun hengittäminen on tunnetusti haitallista keuhkoille ja hengityselimille, sillä se sisältää terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä ja karsinogeenejä. Kannabiksen palamisreaktiossa syntyvässä savussa on 111 eri yhdistettä, joista vain 12 % on kannabinoideja.

Höyrystettäessä käytettävät lämpötilat ovat matalampia kuin poltettaessa ja haitallisia yhdisteitä syntyy huomattavasti vähemmän. Vaporisaattoreiden tuottama höyry sisältää jopa 95% vaikuttavia yhdisteitä.

Lisäksi monilla ihmisillä kannabiksen polttaminen saattaa tuntua lähes mahdottomalta, koska kuuma savu ”polttaa” kurkussa, tuntuu epämiellyttävältä ja alkaa yskittämään. Koska vaporisaattoreiden höyry on paljon viileämpää, ei se ota niin paljon kurkkuun ja keuhkoihin.

Tutkimustietojen perusteella vaporisaattorin käyttö on tapa minimoida hengityselimiin liittyvät haitat.

On kuitenkin syytä muistaa, ettei vaporisointikaan ole täysin haitaton tapa, ja myös se rasittaa hengityselimiä. Jos haluat nauttia kannabiksesta ilman savua tai höyryä, on vaihtoehtoina syöminen, juominen tai sublinguaalinen käyttö.

Vaikutukset

Kannabis sisältää useita eri vaikuttavia yhdisteitä, joista jokaisella on eri höyrystymislämpötila. Koska vaporisaattorilla pystytään säätämään käytettävää lämpötilaa, voidaan sen myötä vaikuttaa myös vaikutuksiin.

Vaporisointi on vaikutuksiltaan erilainen verrattuna polttamiseen. Se, kumpi on parempi, on täysin makuasia.

Höyrystettynä vaikutukset ovat yleensä selkeämmät, kirkkaammat ja pirteämmät. Moni käyttäjä tykkää siitä, että vaikutukset ovat vähemmän ”jumittavat” kuin poltettuna.

Osa taas suosii jumittavampaa ja vahvempaa vaikutusta. Erityisesti korkean toleranssin omaavat, polttamiseen tottuneet käyttäjät saattavat kokea vaporisaattoreiden vaikutukset liian mietoina.

Myös annoskoolla on suuri merkitys vaikutuksiin. Osa vaporisaattoreista tarjoaa on-demand ominaisuuden, jolloin tuotetta voidaan nauttia rauhassa, pieniä määriä kerrallaan.

Näin voidaan hiljalleen tunnustella vaikutuksia ja hakea rauhassa itselle sopivaa annostusta. Vaporisaattorimalleja, joista löytyy tämä ominaisuus, ovat esimerkiksi Ghost MV-1 ja Firefly 2.

Miedompi haju

Kannabiksen uniikki, helposti tunnistettava tuoksu saattaa aiheuttaa ei-toivottua huomiota monissa tilanteissa. Poltettaessa haju on melko voimakas ja kantautuu pitkälle sekä tarttuu tekstiileihin.

Höyrystettäessä haju on huomattavasti miedompi ja hälvenee nopeasti. Jos hajujen kantautuminen esimerkiksi naapurin nenään mietityttää, on vaporisaattorin hankkiminen varteenotettava vaihtoehto.

Höyrystäminen ei kuitenkaan ole täysin hajuton tapa, joten ei tule olettaa, ettei siitä lähtisi mitään tuoksua. Eri vaporisaattoreiden välillä on tässäkin asiassa eroja ja kannattaakin vertailla eroja eri mallien välillä, jos hajujen minimointi on tärkeä tekijä.

Puhtaampi maku

Vaporisoinnin etuna on myös puhtaampi, täyteläinen ja erilainen maku verrattuna polttamiseen. Palamisreaktiossa kannabiksen makuun vaikuttavat yhdisteet, terpeenit ja flavonoidit osin tuhoutuvat korkeiden lämpötilojen takia.

Koska höyrystettäessä lämpötilat ovat verrattain paljon alhaisemmat, yhdisteet pystytään hyödyntämään tehokkaammin, ja sen ansiosta maku on huomattavasti selkeämpi ja puhtaampi.

Millaisia eroja vaporisaattoreilla ja niiden ominaisuuksilla on?

Oletko hankkimassa vaporisaattoria, mutta et tiedä millaisia asioita sitä ostaessa tulisi ottaa huomioon?

Nykyisin markkinoilta löytyy todella laaja valikoima erilaisia vaporisaattoreita monesta eri hintaluokasta ja erilaisilla ominaisuuksilla varustettuina. Koska vaihtoehtoja ja valinnan varaa on paljon, voi juuri omiin tarpeisiin sopivan vaporisaattorin valitseminen tuntua hankalalta.

Olemme keränneet alle tietoa vaporisaattoreiden eroista, ja siitä, millaisia asioita vaporisaattoria hankkiessa tulee ottaa huomioon.

Vaporisaattoreita löytyy useita erilaisia malleja, mutta yksinkertaistettuna ne koostuvat seuraavista osista:

 • Virtalähde: Useimmat vaporisaattorit ovat joko akkukäyttöisiä tai verkkovirtaan kytkettäviä laitteita. On olemassa myös kaasukäyttöisiä malleja, joissa ei siis tarvita sähkökäyttöistä virtalähdettä.
 • Pesä tai uuni: Tila jossa käytettävä tuote lämmitetään.
 • Lämmityselementti: Vaporisaattorin tärkein osa, joka on vastuussa lämmityksestä ja lämpötilasta. Myös eri laitteiden lämmitystekniikoissa on eroja. Yleisimmin käytettyjä lämmitystapoja ovat konduktio ja konvektio.

Mukana kannettava vai pöytämalli kotikäyttöön?

Ensimmäinen tärkeä huomioon otettava asia on, että missä ja millaisissa tilanteissa laitetta aiotaan käyttää. Yksi olennainen ero vaporisaattoreissa on niiden mukana kuljetettavuus.

Osa laitteista on suunniteltu erityisesti helposti mukana kuljetettaviksi “taskumalleiksi”, kun taas osa laitteista on tarkoitettu lähinnä kotona käytettäväksi.

kannettavia-vaporisaattoreita

Kannettavat vaporisaattorit ovat kompakteja, helposti mukana kulkevia malleja. Ne sopivat niille käyttäjille, jotka tykkäävät nauttia tuotteensa oman kodin ulkopuolella, nopeasti ilman ylimääräistä odottelua ja säätöä.

Kannettavien vaporisaattoreiden etuja:

 • Fyysinen koko: Nämä pääasiassa akkukäyttöiset vaporisaattorit ovat kooltaan huomattavasti pöytämalleja pienempiä. Monet kannettavat vaporisaattorit ovat todella pieniä, kompakteja, helposti mukana kulkevia taskuun mahtuvia malleja. Osa kannettavista vaporisaattoreista on todella huomaamattomia. Pienimmät malli ovat lyijykynää pienempiä ja painavat vain muutamia kymmeniä grammoja.
 • Halvempi hinta: Kannettavat vaporisaattorit ovat yleensä halvempia verrattuna pöytämalleihin. Niitäkin tosin löytyy useasta eri hintaluokasta. Halvimpia versioita ovat kynävaporissaattorit, joita halvimmillaan löytyy alle 100 euron hintaan. Toista ääripäätä edustavat tehokkaat, usealla akulla varustetut mallit, jotka puolestaan maksavat useita satoja euroja.

Kannettavien vaporisaattoreiden heikkoudet:

 • Pieni pesätilavuus: Pienen kokonsa myötä kannettavissa malleissa on myös usein verrattain pieni pesätilavuus. Jatkuva täyttäminen saattaa olla turhauttavaa, varsinkin jos tykkää käyttää vaporisaattoria isolla porukalla tai nauttia suuria määriä kerralla. Tässä tapauksessa pöytämalli saattaa olla parempi vaihtoehto.
 • Akun kesto ja latausaika: Suurin osa kannettavista vaporisaattoreista toimii akuilla. Eri mallien akun kestolla ja latausajalla on kuitenkin merkittäviä eroja. Huomioon otettava seikka on myös se, että joissain malleissa on irrotettavat ja vaihdettavat akut. Mahdollisuus vaihtaa suoraan lennosta valmiiksi täyteen ladattuun akkuun saattaa tietyissä tilanteissa olla todellinen päivän pelastus.

On olemassa myös pieniä, mukana kannettavia malleja, jotka eivät toimi akulla (esim. DynaVap)

Voit tutustua erilaisiin kannettaviin vaporisaattoreihin täällä

poytamallisia-vaporisaattoreita

Pöytämalliset vaporisaattorit ovat suoraan verkkovirtaan kytkettäviä tehokkaita malleja. Ne sopivat erityisesti niille käyttäjille, jotka haluavat käyttää laitetta yleensä aina yhdessä ja samassa paikassa.

Pöytävaporisaatoreiden etuja ovat esimerkiksi:

 • Höyryn laatu: Pöytämallisten vaporisaattoreiden suurimpana etuna on niiden höyryn laatu. Käyttäjille, joille höyrynlaatu on tärkein tekijä, löytyy pöytämalleista parhaat vaihtoehdot.
 • Suuri pesän koko: Pöytävaporisaattoreissa on yleisesti kannettavia malleja tilavammat pesät, joihin mahtuu enemmän tuotetta kerralla. Siitä syystä ne sopivat henkilöille, jotka tykkäävät käyttää laitetta yhdessä isomman porukan kanssa, tai henkilöille, jotka haluavat nauttia suurempia määriä kerralla.
 • Ei akkukäyttöisiä, ei huolta lataamisesta: Verkkovirtaan kytkettävien pöytämallien kanssa ei luonnollisesti tarvitse murehtia akun kulumisesta tai latauksesta. Ne ovat valmiita käytettäväksi maksimissaan muutaman minuutin esilämmityksen jälkeen.

Myös pöytämalleilla on omat heikkoutensa:

 • Korkeampi hinta: Pöytämallit ovat useimpia kannettavia malleja kalliimpia. Halvimmat varteenotettavat pöytämallit lähtevät noin 150 eurosta ylöspäin.
 • Suuri fyysinen koko: Kooltaan huomattavasti kannettavia malleja suurempia ja raskaampia, enemmän tilaa vieviä.
 • Lämmitysaika: Pöytämallit lämpiävät usein kannettavia hitaammin. Kannettaviin verrattuna niiden käyttö vaatii monesti hieman enemmän valmistelua ja odottelua.

Voit tutustua erilaisiin pöytävaporisaattoreihin täällä

Lämmitystapa | konvektio vai konduktio?

Vaporisaattorit eroavat toisistaan myös lämmitystavoiltaan, joita ovat konvektio, konduktio ja näiden hybridit.

konvektio-vaporisaattori

Konvektiossa lämpöenergiaa siirtyy aineen virtauksen mukana. Konvektiolämmityksellä toimivissa vaporisaattoreissa lämmityselementti ei ole kosketuksissa höyrystettävän materiaalin kanssa. Ilma lämmitetään erillisessä tilassa, josta se johdetaan materiaalin läpi.

Konvektio takaa tarkan ja täsmällisen lämpötilan. Sen ansiosta materiaali höyrystyy sekä kuluu tasaisesti, ja maku pysyy hyvänä loppuun asti. Lisäksi palamisreaktion syntyminen vältetään varmemmin.

Tämä lämmitystekniikka mahdollistaa myös on-demand ominaisuuden. Tällä tavoin tuotetta voidaan nauttia pieniä määriä kerrallaan (esimerkiksi vain yhden imun verran), niin ettei tuotetta kulu turhaan.

Vaporisaattorit, jotka toimivat konvektiolla, ovat yleensä kalliimpia verrattuna konduktioon. Tämä lämmitystapa löytyy yleensä kalliimmista high-end malleista.

Nämä vaporisaattorit ovat oikea valinta erityisesti niille käyttäjille, jotka arvostavat parasta mahdollista höyryn laatua ja tarkkaa lämpötilan säätömahdollisuutta.

Konvektiolla toimivia vaporisaattoreita ovat esimerkiksi:

konduktio-vaporisaattori

Konduktio eli johtuminen on lämmön siirtymistä aineen sisällä. Tällä lämmitystekniikalla toimivissa vaporisaattoreissa lämmityselementti on suoraan kosketuksessa höyrystettävän materiaalin kanssa.

Konduktiolla toimivissa vaporisaattoreissa suurimpana etuna on niiden alhaisempi hinta. Ne ovat myös tekniikaltaan melko simppeleitä ja helppokäyttöisiä. Jotta niillä saadaan tuotteesta paras mahdollinen hyöty irti, pitää tuotteen olla mahdollisimman pieneksi murskattua ja suhteellisen tiiviisti pakattu.

Valitettavasti niillä on myös omat heikkoutensa. Koska konduktiolla tuote lämpiää usein epätasaisesti, se vaikuttaa makuun, joka yleensä heikentyy loppua kohti. Näillä vaporisaattoreilla on myös suurempi riski palamisreaktion ja savun syntymiseen.

Konduktiolla toimivat laitteet vaativat hieman enemmän ylläpitoa ja säännöllistä puhdistusta. Koska tuote on suorassa kosketuksessa lämmityselementin kanssa, jämähtää siitä osa herkästi pesän reunoille, ja ajan kanssa se alkaa maistumaan palaneelta.

Konduktiolla toimivat vaporisaattorit ovat usein paras vaihtoehto aloittelijoille tai satunnaiskäyttäjille, joille hinta on tärkein tekijä, eikä esimerkiksi höyryn laadulla ja tarkalla lämpötilansäädöllä ole niin suurta merkitystä.

Konduktiolla toimivia vaporisaattoreita ovat esimerkiksi:

On myös vaporisaattoreita, joissa on hyödynnetty molempia edellä mainittuja lämmitystekniikoita. Tällaisista hybrideistä esimerkkejä ovat muun muassa legendaariset kannettavat akkukäyttöiset vaporisaattorit Mighty ja Crafty.

Hinta

Hinta on varmasti monelle ostajalle yksi tärkeimmistä kriteereistä vaporisaattoria hankkiessa. Nykyisin niitä onneksi löytyykin kattava valikoima monesta eri hintaluokasta.

Halvimmillaan hyvän vaporisaattorin saa alle sadan euron ja kalleimmillaan ne maksavat useita satoja euroja. Hieman kärjistäen voi sanoa, että halvimmat mallit ovat kannettavia konduktiolla toimivia ja kalleimmat pöytämallisia konvektiolla toimivia laitteita.

Laadukkaan vaporisaattorin ostaminen saattaa tuntua monille suurelta investoinnilta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että se on sijoitus, joka säästää niin terveyttä kuin tuotetta ajan saatossa.

Erityisesti kannabista säännöllisemmin käyttävillä henkilöillä investointi vaporisaattoriin maksaa itsenä nopeasti takaisin pienemmän kannabiksen kulutuksen kautta. Höyrystäminen on hyötysuhteeltaan parempi verrattuna polttamiseen ja näin ollen tuotetta kuluu vähemmän.

Alla listattuna muutamia suosituimpia vaporisaatoreita eri hintaluokista

Edulliset vaporisaattorit
(Alle 100€)
Keskihintaiset vaporisaattorit
(100 – 250€)
Kalliit vaporisaattorit
(yli 250€)
DynaVap 'M'DaVinci IQMighty
Boundless CFC 2.0PAX 3Ghost MV1
StormCraftyVolcano Classic
Flowermate V5.0S ProExtreme QVolcano Hybrid

Halvempiakin vaporisaattoreita toki löytyy, mutta ne ovat yleensä valmistettu huonolaatuisista komponenteista ja jopa haitallisista materiaaleista. Erityisesti esimerkiksi Kiinasta tilattujen halpamallien kanssa on syytä olla tarkkana, sillä ne saattavat sisältää jopa terveydelle haitallisia materiaaleja (joita et varmasti halua höyrystää ja hengittää).

Vaporisaattoreissa, kuten monissa muissakin tuotteissa, yleensä laadusta joutuu maksamaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei korkea hinta ole välttämättä tae hyvästä tuotteesta.

Suosittelemmekin vaporisaattoreiden ja niiden ominaisuuksien vertailua ennen ostopäätöksen tekemistä, jotta saat varmasti parasta vastinetta rahoillesi.

Lämpötilansäätö

Myös lämpötilansäätömahdollisuuksissa on eroja eri vaporisaattoreiden välillä. Lämpötilalla on vaikutusta sekä tuotteen makuun että vaikutuksiin.

Useimmat vaporisaattorit tarjoavatkin käyttäjälle mahdollisuuden jonkinasteiseen lämpötilan säätöön.

Joissain vaporisaattoreissa on mahdollisuus tarkkaan portaattomaan lämpötilan säätöön, jolloin lämpötilan voi asettaa hyvin tarkasti juuri mieleisekseen. Osassa taas on valittavana muutamia valmiiksi asetettuja lämpötilavaihtoehtoja.

Kukinnoille, öljyille vai molemmille?

Tärkeä huomioon otettava asia on luonnollisesti myös se, millaisia tuotteita vaporisaattorilla halutaan käyttää. Jos haluat höyrystää muutakin kuin yrttejä, tulee se ottaa huomioon laitetta hankkiessa.

Osa vaporisaattoreista on tehty vain kuiville yrteille, kun taas osalla voi höyrystää myös konsentraatteja (öljyjä, hasista yms).

Vaikka suuri osa vaporisaattoreista on tarkoitettu alunperin vain yrttien höyrystämiseen, on moniin malleihin saatavilla lisäosia, joiden avulla myös konsentraattien nauttiminen onnistuu.

Takuu

Vaikka ostaisit kuinka laadukkaan vaporisaattorin tahansa, riskinä on aina laitteen hajoaminen. Useimmat valmistajat tarjoavat tuotteilleen takuun, jonka pituus vaihtelee mallista riippuen aina 1 vuoden ja elinikäisen takuun välillä.

Suosittelemme hankkimaan vaporisaattorit suoraan valmistajalta tai viralliselta jälleenmyyjältä, jotta saat varmasti aidon tuotteen ja takuun arvokkaille hankinnoillesi.

Euroopan laajimman vaporisaattori- ja varaosavalikoiman löydät VapoShopista. Ilmainen toimitus kaikkiin EU-maihin yli 50€ tilauksiin. Ostamalla tuotteen tämän linkin kautta Cannadb.org saa pienen komission ostostasi ja näin tuet sivuston toimintaa!

Jos haluat tutustua erilaisiin vaporisaattoreihin löydät lisää tietoa täältä. Mikäli sinulla on jo kokemusta vaporisaattoreista, voit auttaa muita jättämällä arvostelun.

Vinkkejä vaporisaattorin käyttöön

Jotta vaporisaattorista saadaan paras mahdollinen hyöty ja käyttökokemus, on muutamia huomioon otettavia asioita

 1. Jos käytetään yrttiä, on se syytä pyrkiä murskaamaan mahdollisimman pieneksi. Tämä onnistuu esim saksilla, mutta paras ja helpoin tapa on käyttää hyvää grinderiä. Tämä neuvo pätee erityisesti konduktiolla toimiviin vaporisaattoreihin. Konvektiolla toimivien vaporisaattoreiden kohdalla pieneksi murkaamisella ei ole läheskään niin suurta merkitystä.
 2. Jotta varmistetaan paras käyttömukavuus ja toimivuus, ja vältetään ylimääräiset hajut yms., on vaporisaattori syytä puhdistaa säännöllisin väliajoin. Mitä tahansa kemikaaleja puhdistuksessa ei kuitenkaan kannata käyttää, sillä niistä voi jäädä vaporisaattoriin haitallisia kemikaaleja, jotka ovat haitallisia terveydelle ja laitteelle. Puhdistusaineena suositellaan yleisesti käytettävän isopropyylialkoholia, jota löytyy useimmista alan liikkeistä ja apteekeista.
 3. Sisäänhengitystekniikka on vaporisaattoreiden kanssa erilainen kuin polttamalla. Yleisesti ottaen pitkät rauhalliset imut toimivat parhaiten. Jokainen vaporisaattori on kuitenkin erilainen ja yleensä kokemuksen kautta löytyy paras tekniikka.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp

Lisää artikkeleita